Rozdíly mezi jednotlivými konektory

Technologie a vše kolem tohoto oboru se postupem času vyvíjí. Není se tak čemu divit, že dnes existuje prakticky vše, na co si člověk jen vzpomene. Propojit tak televizor s notebookem nebo počítačem není úplně složitým úkolem. Stačí k tomu jen správný konektor. Právě o konektorech bude tento článek. Popíšeme si v něm, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými konektory. Pokud vás tato problematika zajímá, pak je tento článek bezpochyby pro vás. Je správné mít alespoň částečný přehled o všech konektorech. Pomocí toho totiž následně dokážete připojit jedno zařízení k druhému.

Rozdíly mezi jednotlivými konektory

Prvním konektorem je VGA neboli Video Graphic Array. Před několika lety patřil tento konektor mezi vůbec nejpoužívanější. Rozhodně si nemyslete, že byl dnes plně nahrazen. I v této době na něho můžete stále narazit, a to na mnoha existujících zařízení. VGA využívá stále velké množství zařízení, mezi které patří převážně televizory a notebooky. Pochopitelně ne ty úplně nejnovější. Po celém světě ovšem žije velké procento obyvatel, kteří mají doma notebooky několik let. Právě na těch VGA konektor naleznete. Konektor zpracovává rozlišení 640×480 pixelů.

Maximální počet barev je stanoven na 256. Musíte však myslet na to, že nelze tohoto počtu barev dosáhnout na maximálním rozlišení. Druhým konektorem je DVI. Pod zkratkou se skrývá název Digital Visual Interface. Konektor byl poprvé objeven v roce 1999. Jeho rozlišení už je kvalitnější. Nebudete mít problém spustit video v rozlišení 1920×1200 pixelů. Jinými slovy je DVI nástupem VGA. Rozdíl je především v modernizaci. K připojení VGA vám mohou sloužit redukce. Ty poté budou bez problému fungovat. Třetím konektorem je RCA. Na rozdíl od ostatních konektorů je snadno k rozpoznání, a to díky tří kabelů, jež každý z nich má jinou barvu (červenou, bílou a žlutou).

Pokračujeme v popisování konektorů

RCA se využívalo už od 90. let. Kromě toho, že se pomocí konektorů mohlo přenášet video, zvládalo RCA mimo jiné i přenos zvuku. Konektor RCA využívají starší konzole, mezi které patří například Nintendo Wii nebo PlayStation 2. Konektory RCA mají ovšem i televizory. Právě k ním se herní konzole připojovali. Konektory sloužily tak na přenos zvuku i videa. Video se přehrávalo nejčastěji v rozlišení 480i nebo 576i. Znáte další využívané konektory? Pokud ne, rádi bychom vás seznámili s konektorem HDMI. Ten se dnes běžně využívá a patří k relativně nejpoužívanějším konektorům vůbec. Na rozdíl od RCA využívají HDMI nové herní konzole a další zařízení. Pod zkratkou HDMI je tentokrát skrývá High Definiton Media Input.

Díky neustalému zkvalitnování není problém pomocí HDMI přehrávat videa v rozlišení 8K, které dnes patří mezi samotnou špičku. HDMI tak dává konektorům modernizaci, o které by se nám před pár lety ani nesnilo. HDMI rovněž přenáší i zvuk. Přenos zvuku například DVI konektor nezvládal. Podobným konektorem je DisplayPort. I ten umí přenášet jak zvuk, tak samotné video. Maximální rozlišení je opět stanoveno na 8K. Jak již bylo zmíněno, jde o velmi podobný konektor HDMI. Rozdíl je pouze v tom, že je tento konektor určen pro propojování výpočetní techniky s monitory. HDMI je naopak určen zejména pro domácí zábavu.

Thunderbolt aneb poslední konektor

Posledním konektorem je konektor Thunderbolt. Najít ho lze převážně u zařízení společnosti Apple. Přesněji řečeno na něho narazíte u přístrojů, jako jsou iMac, MacBook atd. Konektor neslouží pouze pro přenos videa. Dále zvládá propojit až 6 zařízení. Kromě toho je kompatibilní s USB-C. To je ovšem pomalejší. Je tak daleko lepší využívat samotný Thunderbolt 3. Jak si můžete všimnout, konektorů je opravdu spoustu. Každý z nich je určen na něho jiného. Navíc ne všechny jsou v dnešní době oblíbené. K těm nejvyužívanějším patří HDMI, jež je určeno pro domácí zábavu.

Schválně se můžete doma podívat na svá zařízení, jaké konektory na nich naleznete. Sami poté uvidíte, jak dlouho je vaše zařízení v provozu.

Napsat komentář